Olej z czarnego bzu 100 % Your Natural Side 50 ml to olej z nasion czarnego bzu, tłoczony na zimno, nierafinowany, płynny olej o charakterystycznym zapachu i bursztynowo-zielonym kolorze. Według producenta olej z czarnego bzu jest idealny do pielęgnacji suchych i zniszczonych rąk, łokci, pięt oraz łuszczącej się skóry. Producent poleca go do cery suchej, delikatnej i dojrzałej, ale także mieszanej i z nadprodukcją sebum. Stosuj: kilka kropel na zwilżoną skórę twarzy lub ciała albo kilka kropli do kremu, maski lub na końcówki włosów.
W pigułce
- Forma: płynny olej o charakterystycznym zapachu i bursztynowo-zielonym kolorze, butelka szklana z pipetą 50 ml
- Do czego: do suchych rąk, łokci i pięt oraz do cery suchej, delikatnej i dojrzałej
- Stosowanie: kilka kropel na zwilżoną skórę twarzy lub ciała albo kilka kropli do kremu, maski lub na końcówki włosów
- Pojemność: 50 ml
- Producent: Your Natural Side, Kraków
Najważniejsze cechy
- 100 % olej z nasion czarnego bzu, tłoczony na zimno, nierafinowany (Sambucus Nigra Seed Oil), kraj pochodzenia Polska.
- Olej z czarnego bzu jest idealny do pielęgnacji suchych i zniszczonych rąk, łokci, pięt oraz łuszczącej się skóry, według producenta.
- Producent poleca go do cery suchej, delikatnej i dojrzałej, ale także mieszanej i z nadprodukcją sebum, według producenta.
- Dłonie, łokcie, pięty, twarz i włosy: olej do wielu zastosowań.
- Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu; w temperaturze pokojowej nie wyższej niż 25°C, przechowywany w lodówce może tężeć.
Jest dla Ciebie, jeśli…
- masz suche, zniszczone dłonie, łokcie i pięty
- szukasz oleju z kwasami Omega-6 i Omega-3
- pielęgnujesz suche włosy, zwłaszcza ciemne (zielona barwa oleju)
- lubisz oleje z polskich nasion, tłoczone na zimno
Co pisze producent o tym produkcie
Opis producenta: „Olej z czarnego bzu jest idealny do pielęgnacji suchych i zniszczonych rąk, łokci, pięt oraz łuszczącej się skóry. Polecany do cery suchej, delikatnej, dojrzałej, ale także tej z nadprodukcją sebum, problemowej, mieszanej. Bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, szczególnie linolowy (Omega-6), a także linolenowy (Omega-3). Sprawdzi się również do pielęgnacji suchych, zniszczonych włosów (zwłaszcza ciemnych, ze względu na zieloną barwę oleju) oraz problemowego skalpu. Olej z czarnego bzu jest idealny do pielęgnacji: cery suchej, łuszczącej się; skóry reaktywnej, problemowej; cery dojrzałej, delikatnej; cery tłustej z rozszerzonymi porami; problemowej skóry głowy.”
Co warto wiedzieć o składzie
Skład to 100 % olej z nasion czarnego bzu, tłoczony na zimno, nierafinowany (Sambucus Nigra Seed Oil).
Postać: płynny olej o charakterystycznym zapachu i bursztynowo-zielonym kolorze. Kraj pochodzenia surowca: Polska. Trwałość: podana na opakowaniu.
Ciekawostki od producenta: Olej powstaje w wyniku tłoczenia na zimno nasion bzu czarnego ( Sambucus nigra ). Bez czarny, to krzew osiągający wysokość do 10 m. Posiada drobne, białe promieniste kwiaty oraz fioletowo-czarne owoce o kulistym kształcie, we wnętrzu których znajdują się jajowate nasiona. Gatunek ten jest pospolity na terenie całej Polski. Pierwotnie pochodzi z terenów Europy, będących pod wpływem klimatu oceanicznego i suboceanicznego oraz zachodniej części basenu Morza Śródziemnego. Znany pod wieloma nazwami: dziki bez, bez lekarski, bez pospolity, bzowina, bzina, buzina, hyczka, hyćka. Gałązki, liście i owoce wydzielają nieprzyjemny, a kwiaty intensywny, słodki zapach. Owoce nie nadają się do spożycia na surowo. Jednak z dojrzałych owoców można robić przetwory, a także susze. Dawniej sok z owoców czarnego bzu wykorzystywano do farbowania brwi i rzęs, podbarwiania win oraz farbowania jedwabiu na kolor oliwkowy.
Skład i stosowanie
Producent podaje pełny skład INCI.
Według producenta:
- Olej z nasion czarnego bzu, tłoczony na zimno, nierafinowany 100 %
Skład (INCI): Sambucus Nigra Seed Oil (olej z nasion czarnego bzu nierafinowany 100%).
Jak stosować
- Wzbogacenie kremu / balsamu: zmieszaj w dłoni olej z porcją ulubionego kremu lub balsamu tuż przed użyciem, a następnie wmasuj w skórę.
- „balsam” do ciała: nałóż olej tuż po kąpieli! Zastosowanie na uprzednio zwilżoną skórę, nie tylko ułatwi aplikację oleju, ale również pomoże w jego wchłanianiu się. Opcja dla leniwych: do wanny z ciepłą wodą wlej 1-2 łyżek stołowych oleju. Po tak przygotowanej kąpieli, na Twojej skórze pozostanie cienka warstewka oleju, którą możesz wmasować lub pozostawić do wchłonięcia.
- Masaż wybranych partii ciała: stosuj samodzielnie lub zmieszaj porcję z innym olejem np. olejem ze słodkich migdałów, olejem z pestek winogron lub olejem ryżowym - dla uzyskania bardziej oleistej konsystencji, następnie rozgrzej w dłoni i wykonaj masaż wybranych partii ciała. Możesz dodawać odrobinę naturalnego olejku eterycznego.
- Zamiennik kremu: nałóż kilka kropel bezpośrednio na zwilżoną hydrolatem skórę całej twarzy, szyi i dekoltu lub punktowo. Dla wzmocnienia efektu możesz uprzednio wymieszać w dłoni olej z ulubionym serum nawilżającym lub kwasem hialuronowym, dostarczysz w ten sposób skórze więcej cennych składników.
- Maska na skórę głowy: wmasuj nieco oleju minimum 1 godzinę przed jej umyciem, w celu dostarczenia jej cennych składników. Możesz dodać odrobinę ulubionego serum, np. aloesowego.
- Maska na włosy: nałóż na suche bądź zwilżone wodą i/lub żelem aloesowym/hialuronowym z dodatkiem gliceryny włosy minimum 20 minut przed ich umyciem, a następnie zmyj olej delikatnym szamponem. Taką mieszankę możesz pozostawić na włosach także na dłuższy czas, np. całą noc. W razie użycia zbyt dużej ilości oleju - najpierw nałóż porcję odżywki do włosów, by zemulgować olej, a następnie umyj szamponem.
- Dodaj kilka kropli oleju do porcji maski do włosów tuż przed jej użyciem, zmieszaj i stosuj jak zazwyczaj.
- Serum na końcówki włosów: wetrzyj kilka kropli oleju w suche bądź mokre końcówki włosów.
- Preparat do zrogowaciałej skóry: porcję oleju wmasuj w twardą skórę pięt, łokci lub kolan. Możesz zastosować olej również jako wsparcie kuracji dla zniszczonych pięt lub suchych dłoni. W tym celu przed snem wmasuj porcję kosmetyku w skórę pięt/rąk (np. dodatkowo na stosowany zazwyczaj krem), a następnie załóż bawełniane skarpetki/rękawice.
- Odżywka do paznokci: kilka kropel oleju wmasuj w paznokcie oraz skórki. Możesz dodać także kilka kropli oleju rycynowego.
- Maska do twarzy: wymieszaj kilka kropli oleju z porcją wybranej glinki bądź glinek, dodaj ulubioną wodą kwiatową oraz serum i mieszaj aż do uzyskania konsystencji pasty, nałóż na ok. 15 minut, po czym zmyj. W międzyczasie spryskuj skórę wodą roślinną, by nie dopuścić do całkowitego zaschnięcia maski.
Na co uważać
Wprowadzając nowy kosmetyk nie zapomnij o wykonaniu próby uczuleniowej na małym obszarze skóry, by zminimalizować ryzyko reakcji niepożądanych, które mogą wystąpić u osób z osobniczą nadwrażliwością na dany składnik.
Przechowywanie według producenta: w szczelnie zamkniętym opakowaniu; w temperaturze pokojowej nie wyższej niż 25°C, przechowywany w lodówce może tężeć. Trwałość jest podana na opakowaniu.
Informacje o produkcie
- Nazwa: Olej z czarnego bzu 100% 50 ml
- Marka: Your Natural Side
- Producent: Policz 2, ul. Cechowa 43b, 30-614 Kraków
- Pojemność: 50 ml, butelka szklana z pipetą
- Kraj pochodzenia surowca: Polska
- Kod EAN: 5900168973398
Najlepiej łączyć z…
Najczęściej zadawane pytania
- Do czego służy olej z czarnego bzu? Według producenta olej z czarnego bzu jest idealny do pielęgnacji suchych i zniszczonych rąk, łokci, pięt oraz łuszczącej się skóry. Producent poleca go do cery suchej, delikatnej i dojrzałej, ale także mieszanej i z nadprodukcją sebum. Jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, szczególnie linolowy (Omega-6) i linolenowy (Omega-3).
- Jak stosować? Wzbogacenie kremu / balsamu: zmieszaj w dłoni olej z porcją ulubionego kremu lub balsamu tuż przed użyciem, a następnie wmasuj w skórę. „balsam” do ciała: nałóż olej tuż po kąpieli! Zastosowanie na uprzednio zwilżoną skórę, nie tylko ułatwi aplikację oleju, ale również pomoże w jego wchłanianiu się. Opcja dla leniwych: do wanny z ciepłą wodą wlej 1-2 łyżek stołowych oleju. Po tak przygotowanej kąpieli, na Twojej skórze pozostanie cienka warstewka oleju, którą możesz wmasować lub pozostawić do wchłonięcia.
- Co jest w składzie? Sambucus Nigra Seed Oil (olej z nasion czarnego bzu nierafinowany 100%).
- Jak przechowywać? Według producenta w szczelnie zamkniętym opakowaniu; w temperaturze pokojowej nie wyższej niż 25°C, przechowywany w lodówce może tężeć. Trwałość jest podana na opakowaniu.
- Czy to kosmetyk? Tak. To kosmetyk do stosowania zewnętrznego na skórę i włosy, zgodnie ze sposobem użycia podanym przez producenta.
- Jaka jest pojemność? 50 ml, butelka szklana z pipetą.
Wolisz zamówić telefonicznie? Zadzwoń pod numer 502 932 165. Pomożemy dobrać produkt do Twoich potrzeb.
To niejedyna propozycja dla Ciebie. Sprawdź też olejki eteryczne, olejki do ciała, twarzy i włosów. Przy zakupach za min. 199 zł dostawa jest darmowa, a od 149 zł kosztuje tylko 6,99 zł.
