Olej cacay 100 % Your Natural Side 30 ml to olej z orzechów drzewa cacay, tłoczony na zimno, nierafinowany, płynny olej o charakterystycznym orzechowym zapachu. Według producenta olej cacay jest polecany do pielęgnacji cery zniszczonej, suchej, a także normalnej, mieszanej czy z nadprodukcją sebum. To bogate źródło kwasu linolowego (Omega-6), idealne do cery z widocznymi oznakami starzenia i mało elastycznej. Stosuj: kilka kropel na zwilżoną skórę twarzy lub ciała albo kilka kropli do kremu, maski lub na końcówki włosów.
W pigułce
- Forma: płynny olej o charakterystycznym orzechowym zapachu, butelka szklana z pipetą 30 ml
- Do czego: do cery zniszczonej, suchej, normalnej i mieszanej oraz do suchych włosów i łamliwych paznokci
- Stosowanie: kilka kropel na zwilżoną skórę twarzy lub ciała albo kilka kropli do kremu, maski lub na końcówki włosów
- Pojemność: 30 ml
- Producent: Your Natural Side, Kraków
Najważniejsze cechy
- 100 % olej z orzechów drzewa cacay, tłoczony na zimno, nierafinowany (Caryodendron Orinocense Seed Oil), kraj pochodzenia Brazylia.
- Olej cacay jest polecany do pielęgnacji cery zniszczonej, suchej, a także normalnej, mieszanej czy z nadprodukcją sebum, według producenta.
- To bogate źródło kwasu linolowego (Omega-6), idealne do cery z widocznymi oznakami starzenia i mało elastycznej, według producenta.
- Twarz, ciało, włosy i paznokcie: olej do wielu zastosowań.
- Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu; w temperaturze pokojowej nie wyższej niż 25°C, przechowywany w lodówce może lekko tężeć.
Jest dla Ciebie, jeśli…
- masz cerę zniszczoną, suchą albo mieszaną
- szukasz oleju bogatego w kwas linolowy (Omega-6)
- chcesz zadbać o suche włosy i łamliwe paznokcie
- lubisz oleje o orzechowym zapachu, tłoczone na zimno
Co pisze producent o tym produkcie
Opis producenta: „Olej cacay jest polecany do pielęgnacji zarówno cery zniszczonej, suchej, jak i normalnej, mieszanej czy z nadprodukcją sebum. To bogate źródło kwasu linolowego (Omega-6). Idealny do cery z widocznymi oznakami starzenia, mało elastycznej, problemowej, a także suchych zniszczonych włosów i łamliwych paznokci. Wykorzystywany do pielęgnacji rejonów narażonych na powstawanie rozstępów. Pielęgnuje skórę o nierównomiernym kolorycie i skłonności do przebarwień czy zaczerwienienia. Olej cacay jest idealny do pielęgnacji: cery dojrzałej, zniszczonej; skóry suchej, łuszczącej się; cery problemowej, z przebarwieniami i bliznami; cery skłonnej do zaczerwienienia, podrażnień i niedoskonałości; skóry mieszanej, tłustej; suchych, zniszczonych włosów i paznokci.”
Co warto wiedzieć o składzie
Skład to 100 % olej z orzechów drzewa cacay, tłoczony na zimno, nierafinowany (Caryodendron Orinocense Seed Oil).
Postać: płynny olej o charakterystycznym orzechowym zapachu. Kraj pochodzenia surowca: Brazylia. Trwałość: podana na opakowaniu.
Ciekawostki od producenta: Olej Cacay [kakai] powstaje w wyniku tłoczenia na zimno orzechów (nasion) drzewa cacay ( Caryodendron orinocense ). Drzewo to osiąga wysokość nawet do 40 m. Naturalnie porasta wschodnie podnóże Andów, Kolumbię, Wenezuelę Ekwador i Peru. Z powodu tak cennych właściwości oraz wciąż małej ilości drzew cacay, olej ten jest obecnie jednym z najbardziej pożądanych, ekskluzywnych i najdroższych olejów na świecie. Od wieków wykorzystywany był przez ludzi, zamieszkujących rejony naturalnego występowania drzew cacay przy pielęgnacji oparzeń, ran i chorób skóry.
Skład i stosowanie
Producent podaje pełny skład INCI.
Według producenta:
- Olej z orzechów drzewa cacay, tłoczony na zimno, nierafinowany 100 %
Skład (INCI): Caryodendron Orinocense Seed Oil (olej cacay [kakai] nierafinowany 100%).
Jak stosować
- Wzbogacenie kremu / balsamu: zmieszaj w dłoni olej z porcją ulubionego kremu lub balsamu tuż przed użyciem, a następnie wmasuj w skórę.
- „balsam” do ciała: nałóż olej tuż po kąpieli! Zastosowanie na uprzednio zwilżoną skórę, nie tylko ułatwi aplikację oleju, ale również pomoże w jego wchłanianiu się. Opcja dla leniwych: do wanny z ciepłą wodą wlej 1-2 łyżek stołowych oleju. Po tak przygotowanej kąpieli, na Twojej skórze pozostanie cienka warstewka oleju, którą możesz wmasować lub pozostawić do wchłonięcia.
- Masaż wybranych partii ciała: stosuj samodzielnie lub zmieszaj porcję z innym olejem np. olejem ze słodkich migdałów, olejem z pestek winogron lub olejem ryżowym - dla uzyskania bardziej oleistej konsystencji, następnie rozgrzej w dłoni i wykonaj masaż wybranych partii ciała. Możesz dodawać odrobinę naturalnego olejku eterycznego.
- Zamiennik kremu: nałóż kilka kropel bezpośrednio na zwilżoną hydrolatem skórę całej twarzy, szyi i dekoltu lub punktowo. Dla wzmocnienia efektu możesz uprzednio wymieszać w dłoni olej z ulubionym serum nawilżającym lub kwasem hialuronowym, dostarczysz w ten sposób skórze więcej cennych składników.
- Maska na skórę głowy: wmasuj nieco oleju minimum 1 godzinę przed jej umyciem, w celu dostarczenia jej cennych składników. Możesz dodać odrobinę ulubionego serum, np. aloesowego.
- Maska na włosy: nałóż na suche bądź zwilżone wodą i/lub żelem aloesowym/hialuronowym z dodatkiem gliceryny włosy minimum 20 minut przed ich umyciem, a następnie zmyj olej delikatnym szamponem. Taką mieszankę możesz pozostawić na włosach także na dłuższy czas, np. całą noc. W razie użycia zbyt dużej ilości oleju - najpierw nałóż porcję odżywki do włosów, by zemulgować olej, a następnie umyj szamponem.
- Dodaj kilka kropli oleju do porcji maski do włosów tuż przed jej użyciem, zmieszaj i stosuj jak zazwyczaj.
- Serum na końcówki włosów: wetrzyj kilka kropli oleju w suche bądź mokre końcówki włosów.
- Preparat do zrogowaciałej skóry: porcję oleju wmasuj w twardą skórę pięt, łokci lub kolan. Możesz zastosować olej również jako wsparcie kuracji dla zniszczonych pięt lub suchych dłoni. W tym celu przed snem wmasuj porcję kosmetyku w skórę pięt/rąk (np. dodatkowo na stosowany zazwyczaj krem), a następnie załóż bawełniane skarpetki/rękawice.
- Odżywka do paznokci: kilka kropel oleju wmasuj w paznokcie oraz skórki. Możesz dodać także kilka kropli oleju rycynowego.
- Maska do twarzy: wymieszaj kilka kropli oleju z porcją wybranej glinki bądź glinek, dodaj ulubioną wodą kwiatową oraz serum i mieszaj aż do uzyskania konsystencji pasty, nałóż na ok. 15 minut, po czym zmyj. W międzyczasie spryskuj skórę wodą roślinną, by nie dopuścić do całkowitego zaschnięcia maski.
Na co uważać
Wprowadzając nowy kosmetyk nie zapomnij o wykonaniu próby uczuleniowej na małym obszarze skóry, by zminimalizować ryzyko reakcji niepożądanych, które mogą wystąpić u osób z osobniczą nadwrażliwością na dany składnik.
Przechowywanie według producenta: w szczelnie zamkniętym opakowaniu; w temperaturze pokojowej nie wyższej niż 25°C, przechowywany w lodówce może lekko tężeć. Trwałość jest podana na opakowaniu.
Informacje o produkcie
- Nazwa: Olej cacay 100% 30 ml
- Marka: Your Natural Side
- Producent: Policz 2, ul. Cechowa 43b, 30-614 Kraków
- Pojemność: 30 ml, butelka szklana z pipetą
- Kraj pochodzenia surowca: Brazylia
- Kod EAN: 5900168973497
Najlepiej łączyć z…
Najczęściej zadawane pytania
- Do czego służy olej cacay? Według producenta olej cacay jest polecany do pielęgnacji cery zniszczonej, suchej, a także normalnej, mieszanej czy z nadprodukcją sebum. To bogate źródło kwasu linolowego (Omega-6), idealne do cery z widocznymi oznakami starzenia i mało elastycznej. Pielęgnuje też skórę o nierównomiernym kolorycie oraz suche, zniszczone włosy i łamliwe paznokcie.
- Jak stosować? Wzbogacenie kremu / balsamu: zmieszaj w dłoni olej z porcją ulubionego kremu lub balsamu tuż przed użyciem, a następnie wmasuj w skórę. „balsam” do ciała: nałóż olej tuż po kąpieli! Zastosowanie na uprzednio zwilżoną skórę, nie tylko ułatwi aplikację oleju, ale również pomoże w jego wchłanianiu się. Opcja dla leniwych: do wanny z ciepłą wodą wlej 1-2 łyżek stołowych oleju. Po tak przygotowanej kąpieli, na Twojej skórze pozostanie cienka warstewka oleju, którą możesz wmasować lub pozostawić do wchłonięcia.
- Co jest w składzie? Caryodendron Orinocense Seed Oil (olej cacay [kakai] nierafinowany 100%).
- Jak przechowywać? Według producenta w szczelnie zamkniętym opakowaniu; w temperaturze pokojowej nie wyższej niż 25°C, przechowywany w lodówce może lekko tężeć. Trwałość jest podana na opakowaniu.
- Czy to kosmetyk? Tak. To kosmetyk do stosowania zewnętrznego na skórę i włosy, zgodnie ze sposobem użycia podanym przez producenta.
- Jaka jest pojemność? 30 ml, butelka szklana z pipetą.
Wolisz zamówić telefonicznie? Zadzwoń pod numer 502 932 165. Pomożemy dobrać produkt do Twoich potrzeb.
To niejedyna propozycja dla Ciebie. Sprawdź też olejki eteryczne, olejki do ciała, twarzy i włosów. Przy zakupach za min. 199 zł dostawa jest darmowa, a od 149 zł kosztuje tylko 6,99 zł.
