Olej z opuncji figowej 100 % Your Natural Side 10 ml to olej z pestek opuncji figowej, tłoczony na zimno, nierafinowany, płynny olej o charakterystycznym zapachu. Według producenta olej z opuncji figowej jest polecany do cery mało elastycznej, z widocznymi oznakami starzenia, suchej i o nierównym kolorycie. Znajduje zastosowanie także w pielęgnacji delikatnej skóry szyi i dekoltu. Stosuj: kilka kropel na zwilżoną skórę twarzy lub ciała albo kilka kropli do kremu, maski lub na końcówki włosów.
W pigułce
- Forma: płynny olej o charakterystycznym zapachu, butelka szklana z pipetą 10 ml
- Do czego: do cery dojrzałej i suchej, delikatnej skóry szyi i dekoltu oraz do suchych włosów i łamliwych paznokci
- Stosowanie: kilka kropel na zwilżoną skórę twarzy lub ciała albo kilka kropli do kremu, maski lub na końcówki włosów
- Pojemność: 10 ml
- Producent: Your Natural Side, Kraków
Najważniejsze cechy
- 100 % olej z pestek opuncji figowej, tłoczony na zimno, nierafinowany (Opuntia Ficus-Indica Seed Oil), surowiec ze statusem Organic, kraj pochodzenia Madagaskar.
- Olej z opuncji figowej jest polecany do cery mało elastycznej, z widocznymi oznakami starzenia, suchej i o nierównym kolorycie, według producenta.
- Znajduje zastosowanie także w pielęgnacji delikatnej skóry szyi i dekoltu, według producenta.
- Twarz, szyja, dekolt, włosy i paznokcie: mała butelka 10 ml na próbę.
- Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu; w temperaturze pokojowej nie wyższej niż 25°C, przechowywany w lodówce może lekko tężeć.
Jest dla Ciebie, jeśli…
- masz cerę dojrzałą, suchą albo mało elastyczną
- szukasz oleju do delikatnej skóry szyi, dekoltu i dłoni
- chcesz zadbać o suche, zniszczone włosy i łamliwe paznokcie
- lubisz oleje z surowca ze statusem Organic (Soil Association)
Co pisze producent o tym produkcie
Opis producenta: „Olej z opuncji figowej to najbardziej luksusowy olej na świecie. Idealny do cery mało elastycznej, z widocznymi oznakami starzenia, suchej, o nierównym kolorycie, ale także nadmiernie przetłuszczającej się, problemowej. Znajduje zastosowanie także w pielęgnacji delikatnej skóry szyi czy dekoltu. Polecany do suchych, zniszczonych włosów oraz osłabionych paznokci. Idealny do pielęgnacji: cery dojrzałej z oznakami starzenia, o obniżonej elastyczności; suchej, łuszczącej się, wymagającej regeneracji; cery delikatnej, problemowej; suchych zniszczonych włosów, łamliwych paznokci; delikatnych okolic szyi, dekoltu, dłoni.”
Co warto wiedzieć o składzie
Skład to 100 % olej z pestek opuncji figowej, tłoczony na zimno, nierafinowany (Opuntia Ficus-Indica Seed Oil).
Postać: płynny olej o charakterystycznym zapachu. Kraj pochodzenia surowca: Madagaskar, surowiec ze statusem Organic. Trwałość: podana na opakowaniu.
Ciekawostki od producenta: Olej powstaje w wyniku tłoczenia na zimno pestek owoców opuncji figowej. Opuncja figowa ( Opuntia ficus-indica ) to roślina z rodziny kaktusowatych, występująca w gorących rejonach krajów Ameryki Łacińskiej, Afryki oraz w tropikalnych rejonach Europy. Aby uzyskać 1 litr oleju, potrzeba około 1 miliona drobnych pestek, wydobytych z około 470 kg świeżych owoców opuncji figowej. Olej z opuncji figowej jest obecnie najdroższym olejem na rynku, ale też zajmuje najwyższą lokatę wśród olejów roślinnych. Określany jest mianem najbardziej luksusowego oleju.
Skład i stosowanie
Producent podaje pełny skład INCI.
Według producenta:
- Olej z pestek opuncji figowej, tłoczony na zimno, nierafinowany 100 %
Skład (INCI): Opuntia Ficus-Indica Seed Oil (olej z opuncji figowej nierafinowany 100%).
Jak stosować
- Zamiennik kremu: nałóż kilka kropel bezpośrednio na zwilżoną skórę całej twarzy, szyi i dekoltu lub punktowo. Dla wzmocnienia efektu możesz uprzednio wymieszać w dłoni olej z ulubioną wodą kwiatową lub kwasem hialuronowym w żelu, dostarczysz w ten sposób skórze więcej cennych składników.
- „balsam” do ciała: nałóż olej tuż po kąpieli! Zastosowanie na uprzednio zwilżoną skórę, nie tylko ułatwi aplikację olejku, ale również pomoże w jego wchłanianiu się. Opcja dla leniwych: do wanny z ciepłą wodą wlej 1-2 łyżek stołowych oleju. Po tak przygotowanej kąpieli, na Twojej skórze pozostanie cienka warstewka oleju, którą możesz wmasować lub pozostawić do wchłonięcia.
- Masaż wybranych partii ciała: stosuj samodzielnie lub zmieszaj z innym olejem np. olejem ze słodkich migdałów, olejem z pestek winogron lub olejem ryżowym, dla uzyskania bardziej oleistej konsystencji, następnie rozgrzej w dłoni i wykonaj masaż wybranych partii ciała. Możesz dodawać różne naturalne olejki eteryczne.
- Wzbogacenie kremu / balsamu: zmieszaj w dłoni olej z ulubionym kremem lub balsamem tuż przed użyciem, a następnie wmasuj w skórę.
- Maska na skórę głowy: wmasuj olej w skórę głowy w ilości 2 łyżek stołowych minimum 1 godzinę przed jej umyciem, w celu dostarczenia jej cennych składników.
- Maska na włosy: nałóż na suche bądź zwilżone wodą i/lub żelem aloesowym/hialuronowym włosy minimum 20 minut przed ich umyciem, a następnie zmyj olej delikatnym szamponem. Taką mieszankę możesz pozostawić na włosach także na dłuższy czas, np. całą noc. W razie użycia zbyt dużej ilości oleju - najpierw nałóż porcję odżywki do włosów, by zemulgować olej, a następnie umyj szamponem.
- Zabezpieczenie końcówek włosów: wetrzyj kilka kropli oleju w suche bądź mokre końcówki włosów.
- Preparat na zrogowaciałą skórę: niewielką ilość oleju wmasuj w twardą skórę pięt, łokci lub kolan. Możesz zastosować olej również jako wsparcie dla kuracji regenerującej dla popękanych pięt lub suchych dłoni. W tym celu przed snem wmasuj olej w skórę pięt/rąk (np. dodatkowo na stosowany zazwyczaj krem), a następnie załóż bawełniane skarpetki/rękawice. Możesz również wcześniej dodatkowo owinąć stopy/ręce folią.
- Odżywka do paznokci: kilka kropel oleju wmasuj w paznokcie oraz skórki. Możesz dodać także kilka kropli oleju rycynowego.
- Maska do twarzy: wymieszaj kilka kropli oleju z porcją wybranej glinki bądź glinek, dodaj ulubioną wodą kwiatową i mieszaj aż do uzyskania konsystencji pasty, nałóż na ok. 15 minut, po czym zmyj. W międzyczasie spryskuj skórę wodą roślinną, by nie dopuścić do całkowitego zaschnięcia maski.
Na co uważać
Przechowywanie według producenta: w szczelnie zamkniętym opakowaniu; w temperaturze pokojowej nie wyższej niż 25°C, przechowywany w lodówce może lekko tężeć. Trwałość jest podana na opakowaniu.
Informacje o produkcie
- Nazwa: Olej z opuncji figowej Organic 100% 10 ml
- Marka: Your Natural Side
- Producent: Policz 2, ul. Cechowa 43b, 30-614 Kraków
- Pojemność: 10 ml, butelka szklana z pipetą
- Kraj pochodzenia surowca: Madagaskar
- Kod EAN: 5903240784745
Najlepiej łączyć z…
Najczęściej zadawane pytania
- Do czego służy olej z opuncji figowej? Według producenta olej z opuncji figowej jest polecany do cery mało elastycznej, z widocznymi oznakami starzenia, suchej i o nierównym kolorycie. Znajduje zastosowanie także w pielęgnacji delikatnej skóry szyi i dekoltu. Producent poleca go do suchych, zniszczonych włosów oraz osłabionych paznokci.
- Jak stosować? Zamiennik kremu: nałóż kilka kropel bezpośrednio na zwilżoną skórę całej twarzy, szyi i dekoltu lub punktowo. Dla wzmocnienia efektu możesz uprzednio wymieszać w dłoni olej z ulubioną wodą kwiatową lub kwasem hialuronowym w żelu, dostarczysz w ten sposób skórze więcej cennych składników. „balsam” do ciała: nałóż olej tuż po kąpieli! Zastosowanie na uprzednio zwilżoną skórę, nie tylko ułatwi aplikację olejku, ale również pomoże w jego wchłanianiu się. Opcja dla leniwych: do wanny z ciepłą wodą wlej 1-2 łyżek stołowych oleju. Po tak przygotowanej kąpieli, na Twojej skórze pozostanie cienka warstewka oleju, którą możesz wmasować lub pozostawić do wchłonięcia.
- Co jest w składzie? Opuntia Ficus-Indica Seed Oil (olej z opuncji figowej nierafinowany 100%).
- Jak przechowywać? Według producenta w szczelnie zamkniętym opakowaniu; w temperaturze pokojowej nie wyższej niż 25°C, przechowywany w lodówce może lekko tężeć. Trwałość jest podana na opakowaniu.
- Czy to kosmetyk? Tak. To kosmetyk do stosowania zewnętrznego na skórę i włosy, zgodnie ze sposobem użycia podanym przez producenta.
- Jaka jest pojemność? 10 ml, butelka szklana z pipetą.
Wolisz zamówić telefonicznie? Zadzwoń pod numer 502 932 165. Pomożemy dobrać produkt do Twoich potrzeb.
To niejedyna propozycja dla Ciebie. Sprawdź też olejki eteryczne, olejki do ciała, twarzy i włosów. Przy zakupach za min. 199 zł dostawa jest darmowa, a od 149 zł kosztuje tylko 6,99 zł.
