Olej buriti 100 % Your Natural Side 30 ml to olej z owoców palmy buriti, tłoczony na zimno, nierafinowany, płynny olej o charakterystycznym zapachu i szkarłatnym kolorze. Według producenta olej buriti jest przeznaczony do pielęgnacji cery dojrzałej, suchej, zniszczonej długotrwałym działaniem promieni słonecznych, wymagającej ujędrnienia i regeneracji. Pielęgnuje skórę o nierównym kolorycie, z wyraźnymi oznakami starzenia i mało elastyczną. Stosuj: kilka kropel na zwilżoną skórę twarzy lub ciała albo kilka kropli do kremu, maski lub na końcówki włosów.
W pigułce
- Forma: płynny olej o charakterystycznym zapachu i szkarłatnym kolorze, butelka szklana z pipetą 30 ml
- Do czego: do cery dojrzałej, suchej i zniszczonej słońcem oraz do skóry wymagającej ujędrnienia
- Stosowanie: kilka kropel na zwilżoną skórę twarzy lub ciała albo kilka kropli do kremu, maski lub na końcówki włosów
- Pojemność: 30 ml
- Producent: Your Natural Side, Kraków
Najważniejsze cechy
- 100 % olej z owoców palmy buriti, tłoczony na zimno, nierafinowany (Mauritia Flexuosa Fruit Oil), kraj pochodzenia Brazylia.
- Olej buriti jest przeznaczony do pielęgnacji cery dojrzałej, suchej, zniszczonej długotrwałym działaniem promieni słonecznych, wymagającej ujędrnienia i regeneracji, według producenta.
- Pielęgnuje skórę o nierównym kolorycie, z wyraźnymi oznakami starzenia i mało elastyczną, według producenta.
- Twarz i ciało: olej o intensywnej barwie, najlepiej na noc albo w mieszance.
- Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu; w temperaturze pokojowej nie wyższej niż 25°C, przechowywany w lodówce może lekko tężeć.
Jest dla Ciebie, jeśli…
- masz cerę dojrzałą, suchą albo zniszczoną słońcem
- szukasz oleju z owoców „drzewa życia”, palmy buriti
- chcesz używać oleju na noc albo w mieszance z innym olejem lub kremem
- lubisz oleje tłoczone na zimno z Amazonii
Co pisze producent o tym produkcie
Opis producenta: „Olej buriti powstaje w wyniku tłoczenia na zimno owoców palmy buriti (Mauritia flexuosa), tzw. „drzewa życia”. Jest przeznaczony do pielęgnacji cery dojrzałej, suchej, zniszczonej długotrwałym działaniem promieni słonecznych, wymagającej ujędrnienia i regeneracji. W zależności od partii może posiadać kolor złoty aż po ciemnopomarańczowy. Partii o intensywnej barwie nie zaleca się nakładać na skórę bez rozcieńczenia. Olej buriti pielęgnuje skórę o nierównym kolorycie, z wyraźnymi oznakami starzenia oraz mało elastyczną. Olej buriti jest idealny do pielęgnacji: cery dojrzałej z oznakami starzenia; skóry po nadmiernej ekspozycji słonecznej; cery suchej, mieszanej; cery reaktywnej, problemowej; cery wiotkiej, delikatnej, zniszczonej.”
Co warto wiedzieć o składzie
Skład to 100 % olej z owoców palmy buriti, tłoczony na zimno, nierafinowany (Mauritia Flexuosa Fruit Oil).
Postać: płynny olej o charakterystycznym zapachu i szkarłatnym kolorze. Kraj pochodzenia surowca: Brazylia. Trwałość: podana na opakowaniu.
Ciekawostki od producenta: Olej buriti powstaje w wyniku tłoczenia na zimno owoców palmy buriti ( Mauritia flexuosa ), tzw. „drzewa życia”. Drzewo to rośnie w tropikalnych rejonach Ameryki Południowej. Owoce buriti są koloru brązowego, mają twarde łuski, które otaczają żółty miąższ. Mieszkańcy Amazonii od wieków wykorzystują drobno zmielone, ułożone na skórze owoce buriti w celu ochrony przed promieniowaniem słonecznym.
Skład i stosowanie
Producent podaje pełny skład INCI.
Według producenta:
- Olej z owoców palmy buriti, tłoczony na zimno, nierafinowany 100 %
Skład (INCI): Mauritia Flexuosa Fruit Oil (olej buriti nierafinowany 100%).
Jak stosować
- Wzbogacenie kremu / balsamu: zmieszaj w dłoni olej z porcją ulubionego kremu lub balsamu tuż przed użyciem, a następnie wmasuj w skórę.
- „balsam” do ciała: nałóż olej tuż po kąpieli! Zastosowanie na uprzednio zwilżoną skórę, nie tylko ułatwi aplikację oleju, ale również pomoże w jego wchłanianiu się. Opcja dla leniwych: do wanny z ciepłą wodą wlej 1-2 łyżek stołowych oleju. Po tak przygotowanej kąpieli, na Twojej skórze pozostanie cienka warstewka oleju, którą możesz wmasować lub pozostawić do wchłonięcia.
- Masaż wybranych partii ciała: stosuj samodzielnie lub zmieszaj porcję z innym olejem np. olejem ze słodkich migdałów, olejem z pestek winogron lub olejem ryżowym - dla uzyskania bardziej oleistej konsystencji, następnie rozgrzej w dłoni i wykonaj masaż wybranych partii ciała. Możesz dodawać odrobinę naturalnego olejku eterycznego.
- Zamiennik kremu: nałóż kilka kropel bezpośrednio na zwilżoną hydrolatem skórę całej twarzy, szyi i dekoltu lub punktowo. Dla wzmocnienia efektu możesz uprzednio wymieszać w dłoni olej z ulubionym serum nawilżającym lub kwasem hialuronowym, dostarczysz w ten sposób skórze więcej cennych składników.
- Maska na skórę głowy: wmasuj nieco oleju minimum 1 godzinę przed jej umyciem, w celu dostarczenia jej cennych składników. Możesz dodać odrobinę ulubionego serum, np. aloesowego.
- Maska na włosy: nałóż na suche bądź zwilżone wodą i/lub żelem aloesowym/hialuronowym z dodatkiem gliceryny włosy minimum 20 minut przed ich umyciem, a następnie zmyj olej delikatnym szamponem. Taką mieszankę możesz pozostawić na włosach także na dłuższy czas, np. całą noc. W razie użycia zbyt dużej ilości oleju - najpierw nałóż porcję odżywki do włosów, by zemulgować olej, a następnie umyj szamponem.
- Dodaj kilka kropli oleju do porcji maski do włosów tuż przed jej użyciem, zmieszaj i stosuj jak zazwyczaj.
- Serum na końcówki włosów: wetrzyj kilka kropli oleju w suche bądź mokre końcówki włosów.
- Preparat do zrogowaciałej skóry: porcję oleju wmasuj w twardą skórę pięt, łokci lub kolan. Możesz zastosować olej również jako wsparcie kuracji dla zniszczonych pięt lub suchych dłoni. W tym celu przed snem wmasuj porcję kosmetyku w skórę pięt/rąk (np. dodatkowo na stosowany zazwyczaj krem), a następnie załóż bawełniane skarpetki/rękawice.
- Odżywka do paznokci: kilka kropel oleju wmasuj w paznokcie oraz skórki. Możesz dodać także kilka kropli oleju rycynowego.
- Maska do twarzy: wymieszaj kilka kropli oleju z porcją wybranej glinki bądź glinek, dodaj ulubioną wodą kwiatową oraz serum i mieszaj aż do uzyskania konsystencji pasty, nałóż na ok. 15 minut, po czym zmyj. W międzyczasie spryskuj skórę wodą roślinną, by nie dopuścić do całkowitego zaschnięcia maski.
Na co uważać
Wprowadzając nowy kosmetyk nie zapomnij o wykonaniu próby uczuleniowej na małym obszarze skóry, by zminimalizować ryzyko reakcji niepożądanych, które mogą wystąpić u osób z osobniczą nadwrażliwością na dany składnik.
Producent zaznacza, że partii o intensywnej barwie nie zaleca się nakładać na skórę bez rozcieńczenia.
Przechowywanie według producenta: w szczelnie zamkniętym opakowaniu; w temperaturze pokojowej nie wyższej niż 25°C, przechowywany w lodówce może lekko tężeć. Trwałość jest podana na opakowaniu.
Informacje o produkcie
- Nazwa: Olej buriti 100% 30 ml
- Marka: Your Natural Side
- Producent: Policz 2, ul. Cechowa 43b, 30-614 Kraków
- Pojemność: 30 ml, butelka szklana z pipetą
- Kraj pochodzenia surowca: Brazylia
- Kod EAN: 5900168973510
Najlepiej łączyć z…
Najczęściej zadawane pytania
- Do czego służy olej buriti? Według producenta olej buriti jest przeznaczony do pielęgnacji cery dojrzałej, suchej, zniszczonej długotrwałym działaniem promieni słonecznych, wymagającej ujędrnienia i regeneracji. Pielęgnuje skórę o nierównym kolorycie, z wyraźnymi oznakami starzenia i mało elastyczną. Ma charakterystyczny zapach i kolor od złotego po ciemnopomarańczowy, zależnie od partii.
- Jak stosować? Wzbogacenie kremu / balsamu: zmieszaj w dłoni olej z porcją ulubionego kremu lub balsamu tuż przed użyciem, a następnie wmasuj w skórę. „balsam” do ciała: nałóż olej tuż po kąpieli! Zastosowanie na uprzednio zwilżoną skórę, nie tylko ułatwi aplikację oleju, ale również pomoże w jego wchłanianiu się. Opcja dla leniwych: do wanny z ciepłą wodą wlej 1-2 łyżek stołowych oleju. Po tak przygotowanej kąpieli, na Twojej skórze pozostanie cienka warstewka oleju, którą możesz wmasować lub pozostawić do wchłonięcia.
- Co jest w składzie? Mauritia Flexuosa Fruit Oil (olej buriti nierafinowany 100%).
- Jak przechowywać? Według producenta w szczelnie zamkniętym opakowaniu; w temperaturze pokojowej nie wyższej niż 25°C, przechowywany w lodówce może lekko tężeć. Trwałość jest podana na opakowaniu.
- Czy to kosmetyk? Tak. To kosmetyk do stosowania zewnętrznego na skórę i włosy, zgodnie ze sposobem użycia podanym przez producenta.
- Jaka jest pojemność? 30 ml, butelka szklana z pipetą.
Wolisz zamówić telefonicznie? Zadzwoń pod numer 502 932 165. Pomożemy dobrać produkt do Twoich potrzeb.
To niejedyna propozycja dla Ciebie. Sprawdź też olejki eteryczne, olejki do ciała, twarzy i włosów. Przy zakupach za min. 199 zł dostawa jest darmowa, a od 149 zł kosztuje tylko 6,99 zł.
