- Nowy
Olejek rozmarynowy 10 ml to naturalny olejek eteryczny LabioSkin z rozmarynu lekarskiego (Rosmarinus officinalis). Producent opisuje, że olejek pozyskuje się z liści rozmarynu metodą destylacji z parą wodną. Ma nieco ziołowy, nieco drzewny zapach. Jest zwykle bezbarwny lub blado żółty. Używa się go jako dodatku do kosmetyków, środków higienicznych, świec i odświeżaczy powietrza, wyłącznie do użytku zewnętrznego. Producent podaje tabelę maksymalnego poziomu użycia i liczbę kropli na 100 g i 50 g produktu gotowego.
Opis producenta: „Rozmaryn znany jest ludzkości od starożytności, wykorzystywali go już Rzymianie, którzy pieszczotliwie określali go kwiatem morza. To właśnie w dosłownym tłumaczeniu oznacza jego łacińska nazwa, pochodzące od słów rosa (róża) i marinus (morski). Dlaczego akurat róża morska? Gdy statki będące w dalekich i długich podróżach zbliżały się do lądu, załoga wiedziała o tym odpowiednio wcześnie, ponieważ im bliżej lądu, tym lepiej wyczuwalna była woń rozmarynu. (…) W liściach rozmarynu, poza olejkiem eterycznym, znajdują się także flawonoidy, garbniki, di i triterpeny, kwasy fenolowe.”
„Olejek rozmarynowy występuje w tzw. włoskach gruczołowych, które znajdują się pod spodem liści, a także w kwiatach i w niewielkiej ilości także w łodygach. Olej tłoczy się głównie z liści, rzadziej z ziela w całości. Szacuje się, że w młodych liściach rozmarynu zawartych jest nawet 1,5% olejku eterycznego. Główną metodą pozyskiwania olejku jest destylacja z parą wodną. Do produkcji wykorzystuje się jednoroczne, młode rośliny (mają najlepsze parametry). Inną metodą pozyskiwania olejku rozmarynowego jest hydrodestylacja lub nadkrytyczna ekstrakcja ditlenkiem węgla.”
„Eteryczny olejek rozmarynowy zwykle nie ma koloru, jest raczej bezbarwny, ewentualnie blado żółty, jednak z czasem może ciemnieć (przy długim przechowywaniu). Jego zapach jest bardzo charakterystyczny, nieco ziołowy, nieco drzewny. Niektórzy określają go jako ostry, korzenny, gorzki. Dokładny skład olejku może być nieco zróżnicowany, czynnikami, które mają wpływ na zmienną zawartość składników w olejku są między innymi miejsce wzrostu rośliny, klimat, wiek liści oraz metoda pozyskiwania. Jako ciekawostkę można dodać, że ponad połowa olejków rozmarynowych na świecie tłoczona jest z surowca hiszpańskiego, gdzie roślina ma zapewnione najlepsze warunki wzrostowe.”
„Olejek rozmarynowy znajduje zastosowanie w wielu gałęziach przemysłu, począwszy od branży spożywczej, przez kosmetyki, perfumiarstwo, leki i parafarmaceutyki po środki higieny domowej. Chętnie stosowany jest także do szeroko pojętej aromaterapii.”

Dane ze strony producenta Laboratorium BiOil.
Maksymalny poziom użycia olejku w produkcie gotowym:
Maksymalny poziom użycia olejku w produkcie gotowym oraz maksymalna liczba kropli olejku na 100 g i na 50 g produktu gotowego. Dane producenta Laboratorium BiOil.
Składniki: Rosmarinus Officinalis Leaf Oil, Limonene*, Linalool*, Geraniol*, Eugenol*.
Wyłącznie do użytku zewnętrznego. Nie stosować nierozcieńczonych olejków bezpośrednio na skórę.
Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci. Nie stosować w przypadku alergii na którykolwiek składnik.
Wolisz zamówić telefonicznie? Zadzwoń pod numer 502 932 165. Pomożemy dobrać produkt do Twoich potrzeb.
To niejedyna propozycja dla Ciebie. Sprawdź też kosmetyki naturalne. Przy zakupach za min. 199 zł dostawa jest darmowa, a od 149 zł kosztuje tylko 6,99 zł.



